Το Σφακιανό τοπίο


Η διαδρομή που ακολουθούσε ο αγροτικός ταχυδρόμος συνθέτει το πολυποίκιλο σφακιανό τοπίο με τα τα φαράγγια, τα χωριά, τις παλιές καλλιέργειες αμπέλων και σιτηρών, τα ελαιόδεντρα, τις κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές δραστηριότητες.

Το τοπίο ξεχωρίζει για τα πολύπλοκα δασικά και φρυγανικά οικοσυστήματα. Η αλληλεπίδραση των ανθρώπινων κοινοτήτων με τη φύση έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη γνώσεων και πρακτικών που αποτελούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.

Το Μονοπάτι


Με σταθμούς ενημέρωσης για την ιστορία, τη γαστρονομία, την επικοινωνία, το περιβάλλον Με προβληματισμούς γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος Με κοινό νόημα Διακριτό

Το οικοσύστημα


Το οικοσύστημα – τα φαράγγια με την πλούσια χλωρίδα – δασικά οικοσυστήματα δάσος Κορμοκόπου (πηγή ξυλείας για πολλά χρόνια) – αγροτικά (αμπέλια, σιτηρά και ελιές) – φρυγανικά – πικροδάφνες και λυγαριές (Αράδαινα) – σπήλαια (σημαντικά για αρκετά σπάνια είδη).

Η αναβίωση της διαδρομής θα αναδείξει και την εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος λόγω: – κλιματικών μεταβολών – ανθρώπινων δραστηριοτήτων.