Ημέρα δράσης για το μονοπάτι του αγροτικού διανομέα στα Σφακιά
18 Μαΐου, 2019
 

Εκδήλωση παρουσίασης στο Δήμο Σφακιών

Τ ο Σάββατο 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σφακίων η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος "Ο δρόμος του ταχυδρόμου, ενώνοντας τα φαράγγια" του Mediterranean Centre of Environment - Greece σε συνεργασία με τον Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και The Heritage Management Organization.

Παρόντες οι κάτοικοι των χωριών Ανώπολη, Αη Γιάννη, Λύκος, Χώρα Σφακίων, Αράδαινα, και εκπρόσωποι του δήμου, ο κ.Λυμπεράκης και Μπαρνιάς από τον Φορέα Διαχείρισης καθώς και ο προϊστάμενος των Ελτα Χανίων και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά. Ο κύριος Σημαντηράκης του φιλοτελικού συλλόγου Χανίων μας είπε κάποια λόγια για την γέννηση των αγροτικών διανομέων επί Κρητικής Πολιτείας ενώ αφού έπαιξε την μουζίκα του συγκινητική ήταν η παρέμβαση του παλιού ταχυδρόμου κ. Βοτζάκη που συνέχιζε να κάνει το μονοπάτι με τα πόδια περίπου μέχρι το 1984 και μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες για τον τόπο, το δρομολόγιο και τους παλιούς κατοίκους των Σφακίων.

Ασχοληθήκαμε με τα ερωτήματα τι σημαίνει ένα τοπίο; τι περιεχόμενο του δίνουμε και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει το φυσικό περιβάλλον με τον άνθρωπο δημιουργώντας πλούσιο πολιτισμό. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και ενός βίντεο και ιστοσελίδας για την προώθηση στους ξένους και μη επισκέπτες της περιοχής από όπου πέρναγε ο αγροτικός διανομέας.

Ευχαριστούμε θερμά όσους ήρθαν και ευελπιστούμε στην συμμετοχή και εμπλοκή των κατοίκων για να μπορέσει αυτό το μονοπάτι να αναβιώσει με τις μνήμες των παλιοτέρων και την συμμετοχή των μαθητών που θα το περπατήσουν. Καλή αρχή!
"Αγαπάμε ό,τι μας μαγεύει και προστατεύουμε ό,τι αγαπάμε" Ζακ υβ Κουστώ

Δημοσίευση στα Χανιώτικα Νέα